Zoeken

LAAT JE NIET HACKEN

Bijgewerkt: 31 aug 2019

BEN JIJ AL GEHACKT?

Ruim 1.2 miljoen Nederlanders zijn afgelopen jaar gehackt. En dit aantal blijft explosief groeien. Hackers worden steeds creatiever en slimmer, net zoals de technologie een vaart maakt, geldt dit ook voor hackers.Veel ondernemers en particulieren denken dat ze geen doelwit zijn voor hackers en maken zich daarom niet zo druk om digitale veiligheid. Maar dat is geheel onterecht.

Hackers gaan niet op zoek naar specifieke personen maar zoeken naar gaten en hiaten op het web; mogelijkheden om binnen te komen.


Hoe verklein je de kans om gehackt te worden?


Deze 5 stappen zijn de basis die elke ondernemer of particulier in acht zou moeten nemen.


1. WACHTWOORDEN:

Voor bijna elke website heb je tegenwoordig een wachtwoord nodig. Voor het gemak nemen we vaak hetzelfde wachtwoord voor elke site of systeem. Dat is lekker makkelijk maar zeer gevaarlijk! Als een hacker jouw wachtwoord heeft gekraakt kan deze overal bij waar je het wachtwoord gebruikt hebt. Maak daarom voor èlke website of programma een nieuw wachtwoord aan. Je kunt bijvoorbeeld een zin bedenken over wat er op dat moment gaande is: HetgaatGoed.Nu19@ OF ikMisdeZon07#. Met wisselende tekens en cijfers.

Met een wachtwoord manager zoals LastPass kun je ook een ingewikkeld wachtwoord creëren zoals 87uv#S*8VV/65gbv/, deze wachtwoorden zijn vrijwel niet te kraken.

Je wachtwoorden worden opgeslagen in de digitale kluis van Lastpass en zijn beveiligt met 1 overkoepeld wachtwoord (die je wel moet onthouden). Lastpass is een gratis Password Manager wat ik iedereen kan aanraden!


2. HOU SYSTEMEN UP TO DATE:

Het is erg belangrijk dat je je apps en programma’s regelmatig update (indien een update beschikbaar is). Bij verouderde programma’s is het makkelijker voor hackers om binnen te komen. Bekijk minimaal eenmaal per maand of er updates zijn voor jouw apparaten (telefoon en computer). Denk aan updates van je browser, PDF lezer en Microsoft Office en alle andere tools en software die je gebruikt. Hou je Wordpress website en alle plugins ook up to date! Dit kun je zelf doen, maar kun je ook uitbesteden. De websites van Wix zijn 100% veilig en worden door Wix zelf up to date gehouden.


3. LOGIN MET AUTHENTICATOR:

Om je wachtwoord beter te beschermen is het advies om voor zeer gevoelige informatie een two factor authenticatie (2fa) in te stellen. Dit is een nieuwe beveiligingsmethode ook wel tweestapsverificatie genoemd. Per gewenste dienst kun je de tweestapsverificatie activeren. Dit kan via de Authenticator app van Google of Microsoft. Hiermee wordt de kans dat je de dupe wordt van cyber crime nog meer verkleint.


4. BEVEILIG JE WEBSITE MET HTTPS:

HTTPS (Hypertext Transfer Protocol Secure) is een internetcommunicatieprotocol. Hiermee worden de integriteit en vertrouwelijkheid van de gegevens beschermd tussen de computer van de gebruiker en de site. De bezoekers van jouw website willen jouw site veilig en privé kunnen gebruiken, daarvoor is het noodzakelijk je website HTTPS te beveiligen om de verbindingen van je gebruikers met jouw website veilig te stellen. Ongeacht welke content op de website staat. Google screent websites op HTTPS beveiliging, heb je deze niet beveiligt dan zullen zoekmachines je minder makkelijk vinden. Daarnaast geeft Google het aan als een pagina onveilig is, let daarop als je zelf aan het surfen is en verlaat de pagina als deze niet HTTPS beveiligd is. Je kunt het snel zien door het slotje wat vooraan het webadres staat. Dat betekent, de verbinding is beveiligd.


5. MAAK REGELMATIG BACK-UPS:

Met een backup zorg je dat jouw waardevolle bestanden, gegevens, foto’s en video’s gekopieerd zijn zodat je er altijd toegang tot hebt, mocht je gehackt worden. Maak maandelijks een back-up van al je gegevens online én offline. Zodat je snel weer up and running bent als je computer ontoegankelijk is gemaakt.


Phisingberichten zijn tegenwoordig haast niet meer van echt te onderscheiden. Heb geen blind vertrouwen op het web! Wees alert als er om vertrouwelijke informatie wordt gevraagd.


Wil je meer weten over wat hackers zijn, hoe ze te werk gaan, welke preventieve maatregelen je nóg meer kunt treffen. Check dan de Handleiding tegen hackers.

Laat je niet hacken!


Heb je ergens hulp bij nodig, laat het me weten.


Lydia


#security

#hackproof

#staysafe

#ondernemers

#wixwebsites

#wixexperts8 keer bekeken

  +31 (0) 6 42 67 68 30                                                                                       Lydia@virtual-one.nl 

KvK nr. 57519897  - © 2020 designed by